Torta k prvým narodeninám

Oslava prvých narodenín

Nikto z nás si to nepamätá, ale všetci vieme, že sme ju mali. Len málo ľudí totiž nemá vo svojom albume fotografiu s narodeninovou tortou s jednou sviečkou. Sviečku za nás pravdepodobne sfúkol jeden z rodičov a tortu zjedli gratulanti. Nad tým sa už dnes nik nezamýšľa.

Ak aj vy práve chystáte oslavu prvých narodenín, nezabudnite na to najdôležitejšie, malého oslávenca. Tortou, ktorú bude môcť konzumovať aj on, potešíte zaručene všetkých hostí. Veď si len predstavte tie iskričky v jeho očiach, keď zaborí svoju rúčku priamo do stredu vášho umeleckého diela. Alebo ju rozkrájajte a podeľte sa so všetkými, necháme to na vás…

Aká by mala byť torta pre oslávenca

V prvom rade jedlá, v druhom rade pútavá. Jedlá v tomto kontexte znamená konzumovateľná pre ročné dieťa. Potraviny, ktoré váš oslávenec ešte nepapá, by mala obsahovať v minimálnych množstvách alebo vôbec. Kritériá rodičov sa v mnohom líšia. Napríklad taký cukor niektorí podávajú už pred prvými narodeninami, iní sa ho stránia do dvoch rokov. Pri výbere receptu sa riaďte jedálničkom svojho dieťaťa.

Ponúkame vám dva recepty, ktorými sa môžete nechať inšpirovať.

Smotanová torta s ovocím a piškótami

Budete potrebovať:

  • 3 kyslé smotany
  • 5PL práškového cukru
  • 1 balíček okrúhlych piškót
  • 1 balíček dlhých piškót
  • 1 konzerva ovocia / čerstvé ovocie

Kyslé smotany vymiešame s práškovým cukrom. Na spodok tortovej formy rozotrieme malé množstvo krému. Tesne vedľa seba poukladáme okrúhle piškóty a pokvapkáme ich ovocnou alebo kompótovou šťavou. Naukladáme ovocie a zalejeme polovicou krému. Celý postup zopakujeme – piškóty, šťava, ovocie, druhá polovica krému. Vrch ozdobíme čerstvým ovocím. V chladničke necháme tuhnúť 24 hodín. Pred podávaním ozdobíme boky torty dlhými piškótami. Ak chcete mať tortu väčšiu, množstvá zdvojnásobte.

Jablkovo – piškótová torta

Budete potrebovať:

  • 1kg jabĺk
  • 2PL cukru (môžete vynechať)
  • 1 balíček okrúhlych piškót
  • 2 vanilkové pudingy
  • 4dcl vody

Jablká očistíme, nastrúhame a dáme dusiť spolu s cukrom a polovicou vody. Vo zvyšnej vode rozmiešame pudingy a vylejeme do rozdusených jabĺk. Necháme prejsť varom a odstavíme. Tortovú formu si vyložíme potravinárskou fóliou a striedavo vrstvíme jablká, piškóty, jablká… až kým neminieme všetky suroviny. Končíme jablkami. Tortu ozdobíme podľa vkusu a necháme 24 hodín odpočívať v chladničke.

Ak sa zásadne vyhýbate cukru, nahraďte piškóty mäkkými keksíkmi bez pridaného cukru.

Tip na záver: Niektorí rodičia na oslavu prvých narodenín volia dve torty. Jednu pre hostí a jednu, súkromnú pre oslávenca prípadne ďalšie malé deti.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 18 Priemer: 2.3]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *