Sezóna tekvice: tipy na recepty pre deti

Tekvicová krémová polievka

Vedeli ste, že tekvica je najväčšia bobuľa na svete? Do Európy sa dostala vďaka Krištofovi Kolumbovi a v našich končinách je dominantou hlavne jesennej kuchyne, hoci jej sezóna sa začína už uprostred leta. Okrem toho, že svojimi nutričnými hodnotami je ako stvorená do diétneho jedálnička, pre vysoký obsah vitamínov a minerálov je výbornou voľbou i pre najmenších stravníkov.

Pre inšpiráciu máme pre vás tri chutné recepty.

Tekvicové rizoto

Budeme potrebovať:

  • 1 šálku ryže
  • 1 stredne veľkú tekvicu
  • 2dcl vývaru
  • 1 cibuľu
  • maslo
  • olej
  • soľ
  • sušené paradajky
  • čerstvú petržlenová vňať
  • strúhaný syr

Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Na masle orestujeme nasekanú cibuľku, pridáme tekvicu a sprudka osmažíme. Podlejeme vodou, osolíme a dusíme do mäkka. Celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s pripraveným vývarom. Na oleji sprudka opražíme ryžu a za občasného miešania postupne prilievame tekvicovú zmes, až kým ryža celkom nezmäkne. Pred odstavením pridáme sušené paradajky, nasekanú petržlenovú vňať a kocku masla. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu. Na tanieri môžeme posypať  syrom.

Krémová tekvicová polievka

Budeme potrebovať:

  • 1 stredne veľkú tekvicu
  • maslo
  • soľ
  • smotanu na varenie/ sójové mlieko

Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Rýchlo orestujeme na kocke masla, osolíme a zalejeme horúcou vodou. Keď je tekvica mäkká, odstavíme ju z ohňa a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime na oheň. Zjemniť môžeme smotanou na varenie alebo sójovým mliekom. Podávame s krutónmi, cestovinami alebo opečenými tekvicovými semienkami.

Tekvica ala ananás

Budeme potrebovať:

  • 4kg očistenej tekvice
  • 1l octu
  • 2kg cukru
  • 2 ananásové kompóty

Tekvicu nakrájame na kocky a zalejeme roztokom z 1 l octu a 3 l vody. Necháme takto stáť 12 hodín, najlepšie cez noc. Na druhý deň tekvicu scedíme, prepláchneme, zalejeme čistou vodou a asi 10 minút povaríme. Opäť scedíme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si uvaríme nálev z 1 l vody a 2 kg cukru. Na dno zaváraninového pohára dáme 2 – 3 kúsky ananásu, dosypeme tekvicou a zalejeme pripraveným nálevom. Poháre zatvoríme a sterilizujeme 10 minút. Recept je pre vysoký obsah cukru menej zdravý, ale výborný aj pre mlsné jazýčky.

Dobrú chuť!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 5 Priemer: 2.8]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *