Letné jedlá pre deti – zaostrené na pšeno
Vonku je horúco a vy rozmýšľate, čo navariť pre svojho drobca na obed? Najlepšie niečo také, čo by bolo zdravé a výživné. Navyše, chceli by ste, aby ani príprava netrvala dlho. Pretože stáť v rozpálenej kuchyni sa vám teraz jednoducho nechce. Máme pre vás niekoľko inšpirácií na takéto jedlá zo pšena.

Pšeno
Pšeno je prirodzene bezlepková obilnina. Obsahuje množstvo bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny. A to najmä vitamíny B, draslík, horčík a železo. Do jedálnička ho môžete zaradiť už od 10. mesiaca. Okrem toho je lacné a výborne chutí na slano aj na sladko. A tu sú sľúbené recepty:
Pšenové rizoto
Pre 4 osoby budete potrebovať:
- 1 ½ hrnčeka pšena,
- cuketu,
- brokolicu,
- hrášok,
- cibuľu – môže byť aj mladá cibuľka,
- mrkvu,
- olej,
- soľ.
Pšeno prelejte vriacou vodou 2 – 3 krát, aby ste ho zbavili horkosti. Potom ho zalejte vodou, posoľte a varte v prikrytom hrnci na malom plameni. Ak ste pšeno ešte nevarili, na jeden a pol hrnčeka pšena budete potrebovať 3 hrnčeky vody. Bude sa variť približne 20 minút.
Zatiaľ krátko opražíte cibuľku a pridáte ostatnú zeleninu. Podlejte vodou a poduste do mäkka. Nakoniec zmiešajte s uvareným pšenom. Pšenové rizoto výborne chutí samotné ale aj ako príloha k mäsovým jedlám.
Pšenová kaša na sladko
Pre 4 osoby budete potrebovať:
- 1 hrnček pšena,
- 2 hrnčeky vody alebo 1 hrnček vody a 1 mlieka (môže byť aj rastlinné),
- soľ,
- 1 – 2 lyžičky cukru,
- ovocie podľa chuti.
Pšeno prelejte vriacou vodou 2 – 3 krát, aby ste ho zbavili horkosti. Potom ho zalejte vodou alebo vodou s mliekom, posoľte, pridajte cukor a varte v prikrytom hrnci na malom plameni. Bude sa variť približne 20 minút.
Zatiaľ si pripravte ovocie. K pšenovej kaši sa výborne hodia jablká (zvlášť, ak kašu pri dokončovaní dochutíte troškou škorice), maliny, černice, čučoriedky, broskyne a iné sezónne ovocie. Keď je pšeno mäkké, dôkladne ho rozmixujte v mixéri. Pre získanie požadovanej hustoty kaše môžete pridať trochu mlieka. Navrch kaše naukladajte ovocie. Môžete ju tiež poliať trochou masla alebo rastlinného tuku.
Autor: Eva Kevická, fotografia: bigstockphoto