Zdravo a chutne
Každé dieťa je maškrtné. A nám mamám záleží na tom, aby jedli zdravo. Máme pre vás tri recepty, ktoré uspokoja obe požiadavky. Pretože tieto jedlá sú zdravé a chutia aj malým maškrtníkom.
Domáci tvarohový krém
Spomedzi mliečnych výrobkov obsahuje tvaroh najviac vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý vývoj kostí a zubného chrupu. Vyskúšajte nahradiť kupované tvarohové dezerty domácim tvarohovým krémom. Vyrobíte ho z nízkotučného tvarohu a smotany.
Na jednu porciu budete potrebovať:
- 3 PL nízkotučného tvarohu (má jemnejšiu konzistenciu než plnotučný)
- 1 – 2 PL smotany
- cukor alebo med podľa chuti
- niekoľko kvapiek citróna
Postup prípravy:
Tvaroh a smotanu dôkladne premiešajte, oslaďte a pridajte niekoľko kvapiek citrónu. Tento krém výborne chutí s čerstvým aj zaváraným ovocím.
Ovocný koktail s ovsenými vločkami
Je vhodný aj pre deti s alergiou alebo intoleranciou kravského mlieka. Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, vitamínov skupiny B, vitamín E, selén, železo, zinok a magnézium. Kokos posilňuje imunitný systém.
Na dve porcie budete potrebovať:
- 2 PL kokosu
- ½ PL ovsených vločiek
- 1,5 dcl vriacej vody
- 1 banán
- 6 lístkov mäty
- 3 PL drobného ovocia (môže byť aj mrazené)
- cukor alebo med podľa chuti
Postup prípravy:
Kokos a ovsené vločky nasypte do hrnčeka a zalejte vriacou vodou. Premiešajte lyžičkou a nechajte vychladnúť. Ostatné suroviny nasypte do mixéra, pridajte vychladnutú kokosovo-ovsenú zmes a riadne premixujte. Podľa potreby doslaďte a znovu premixujte.
Chutné mafiny
Keď vám v byte začnú rozvoniavať čerstvo upečené koláčiky, každé dieťa spozornie. Skúste pripraviť tieto chutné mafiny zo špaldovej múky.
Budete potrebovať:
- 250g hladkej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 ml mlieka (môže byť aj ryžové alebo kokosové)
- 1 vajce
- 50 ml oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy:
Všetky suroviny spolu zmiešame ručným mixérom. Formičky na mafiny vytrieme olejom a nalejeme do nich cesto. Pečieme 2 – 3 minúty na 250°, potom teplotu stiahneme na 180° a pečieme ešte 20 – 25 minút. Ak vám mafiny zachutili, nabudúce pridajte do cesta sušené brusnice, maliny, černice alebo ríbezle.
Autor: Eva Kevická, fotografia: © bigstockphoto