Zdravo a chutne

Každé dieťa je maškrtné. A nám mamám záleží na tom, aby jedli zdravo. Máme pre vás tri recepty, ktoré uspokoja obe požiadavky. Pretože tieto jedlá sú zdravé a chutia aj malým maškrtníkom.

Domáci tvarohový krém

Spomedzi mliečnych výrobkov obsahuje tvaroh najviac vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý vývoj kostí a zubného chrupu. Vyskúšajte nahradiť kupované tvarohové dezerty domácim tvarohovým krémom. Vyrobíte ho z nízkotučného tvarohu a smotany.

Na jednu porciu budete potrebovať:

  • 3 PL nízkotučného tvarohu (má jemnejšiu konzistenciu než plnotučný)
  • 1 – 2  PL smotany
  • cukor alebo med podľa chuti
  • niekoľko kvapiek citróna

Postup prípravy:

Tvaroh a smotanu dôkladne premiešajte, oslaďte a pridajte niekoľko kvapiek citrónu. Tento krém výborne chutí s čerstvým aj zaváraným ovocím.

Ovocný koktail s ovsenými vločkami

Je vhodný aj pre deti s alergiou alebo intoleranciou kravského mlieka. Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, vitamínov skupiny B, vitamín E, selén, železo, zinok a magnézium. Kokos posilňuje imunitný systém.

Na dve porcie budete potrebovať:

  • 2 PL kokosu
  • ½ PL ovsených vločiek
  • 1,5 dcl vriacej vody
  • 1 banán
  • 6 lístkov mäty
  • 3 PL drobného ovocia (môže byť aj mrazené)
  • cukor alebo med podľa chuti

Postup prípravy:

Kokos a ovsené vločky nasypte do hrnčeka a zalejte vriacou vodou. Premiešajte lyžičkou a nechajte vychladnúť. Ostatné suroviny nasypte do mixéra, pridajte vychladnutú kokosovo-ovsenú zmes a riadne premixujte. Podľa potreby doslaďte a znovu premixujte.

Chutné mafiny

Keď vám v byte začnú rozvoniavať čerstvo upečené koláčiky, každé dieťa spozornie. Skúste pripraviť tieto chutné mafiny zo špaldovej múky.

Budete potrebovať:

  • 250g hladkej špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 ml mlieka (môže byť aj ryžové alebo kokosové)
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup prípravy:

Všetky suroviny spolu zmiešame ručným mixérom. Formičky na mafiny vytrieme olejom a nalejeme do nich cesto. Pečieme 2 – 3 minúty na 250°, potom teplotu stiahneme na 180° a pečieme ešte 20 – 25 minút. Ak vám mafiny zachutili, nabudúce pridajte do cesta sušené brusnice, maliny, černice alebo ríbezle.

Autor: Eva Kevická, fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *